Thursday, November 12, 2009

"Kulikayo!" "Wuddeyo."

"Tervetuloa takaisin!" "Olen palannut." :)

Tiistaiaamuna herattyani kurkistin ikkunasta ulos ja lunta oli pyryttanyt melkoisesti! Kaikkialla oli ihanan valkoista ja mieleeni juolahti myos ajatus, etta haikeaa lahtea pois, vihdoinkin kun on lunta. Ugandassa keli on Suomen kesaakin kesaisempi, eli vaihtoehtona pohjoisen kauniille talvelle ei tama ole huono!

Matkani kulki lumisesta Helsingista harmaan ja syksyisen Lontoon kautta Keniaan Nairobiin, josta viimeinen lentoni kuljetti minut Entebbeen Ugandaan. Keskiviikkoaamuna ajellessamme lentokentalta kohti paakaupunkia Kampalaa hammastyin uudelleen kaiken paljoutta ja kaaosta, mika taalla vallitsee. Kadun varsilla myydaan kaikkea, mita kuvitella saattaa - jaakaappeja, autonrenkaita, hedelmia, sohvia, fillareita, maalipurkkeja, ruokaa,... Lisaksi ihmiset kauppaavat ruuhkassa seisoville autoilijoille mm. hedelmia, rintsikoita, peileja, koruja, sukkia, lehtia, puheaikaa ja alusvaatteita, ettei vaan niiden tarve ajellessa yllata.

Taalla Kampalassa tapasin Hannan, suomalaistyton, joka on ollut taman lukukauden Luwerossa Basajjansolon koululla. Ylitseni vyoryi melkoinen tietotulva kaikkien kuulumisista, koulun tilanteesta, uusista ihmisista ja lugandan kielesta (Hanna puhuu sita jo kohta kuin natiivi!). Pian lahdemme yhdessa valtavan matkatavaramaaran kanssa kohti Luweroa, jee! Siella saan asua Kiwokoroadilla minun ja Riikan vanhassa huoneessa mama Nifan ja mama Adin ihanien perheiden kanssa!

Matkallani kulttuurit kohtasivat jo ilmatilassa.
Toisella lennolla vieressani istuva malawilaismies kertoi palaavansa Lontoosta lomamatkalta kysyttyani, mita han oli Englannissa tehnyt. Jonkun aikaa juteltuamme selvisi, etta hanen "lomamatkansa" syy olikin synnytysmatka, jolloin tahan maailmaan putkahti ihastuttava englantilaismalawilainen pikkutytto, jee!
Kulttuurieroistamme keskustellessamme malawilaismies kummasteli briteissa ja yleensa Euroopassa vallitsevaa suhtautumistapaa miesten kadestapitamiseen tai halaamiseen - heti ilmoitetaan koskettavan miehen olevan homo. Afrikassa tervehdittaessa tuttua otetaan ranteesta kiinni, kaikki kavelevat kasikadessa, seisoskelevat jutellessaan kaulakkain tai toinen pitaa kiinni ystavan lanteista, niin miehet kuin naiset - on vain tokeroa jos ei kosketa!
Vierustoverini kauhisteli myos sita, etta Euroopassa alusvaatteet vaan tuikataan aitin, iskan tai kodinhoitajan pyykattavaksi. Taalla on suuren suuri loukkaus antaa jonkun toisen hoidettavaksi likaiset pikkarit ja bokserit. (Onhan se tosin eri juttu pesta ne kasin kuin viskata sahkolla toimivaan pyykkikoneeseen..)

Luwerossa kirjoitan ajan kanssa lisaa:)
Ihanaa olla taalla,

Inka

5 comments:

  1. kivaa oli lukea susta.. siistii että hanna on jaksanu opetella lugandaa.. sehän ei sinänsä oo maailman kaikkeuden yleisin ja tarpeellisin kieli, mut ei kyl oo suomikaan jos tolleen kelailee.. helpompaa se on hannalle kun tietää mitä ihmiset ympärillä puhuu ja voi puhua kaikille.. no jooo what ever.. oon aivan helvetin kateellinen sulle ett oot siellä.. pidä hauskaa ja nauti.. terveisiä kaikille!!

    ReplyDelete
  2. Huomasit varmaan ett päätin käyttää meidän yhteistä tiliä ett voin kommentoida eli toivottavasti ett hämäänny ja luule ett kirjotit ton kommentin itse.. ei, se et ollut sinä vaan se olin minä eli Riikka..

    ReplyDelete
  3. jee kivaa kuulla susta, varo niitä, jotka tanssivat öisin (selvä epäluotettavuuden merkki!) ja valmistaudu kirjeeseen:)

    Aino

    ReplyDelete
  4. hei mitä ne koulun kummat tapahtumat oli? ja kivaa nähdä, ettet kärvistele täysin maailmantuskan helvetillisten lieskojen syövereissä kun osaat iloita lapsen syntymästä ja populan kasvusta jälleen yhdellä, hyvä:)

    ReplyDelete
  5. Joo Riikka, ensin kelasin, etta muhun on tunkeutunut joku tajuton trooppinen loinen, etten enaa tieda mita teen. Siis etta kirjottelen jotain kommentteja itselleni.

    Mama Nifalla on paivittain paalla sun anatmia vaatteita, ihan kun olisit itekin taalla. Kaikki kyselee sun kuulumisia ja inkkarikaupassakin sedat kaipaili sua " Where did u leave your friend, the taller one?" Saat kummilapseksesi mariamin, kun silla ei viela ollut:).

    ReplyDelete