Monday, December 7, 2009

Luwero on kuin toinen Konala<3

Aina matkatessani kauemmas kaoottisesta ja kansoitetusta Kampalasta olo helpottuu, huristeltuani noin 60 km pohjoiseen paakaupungista ja saapuessani Luwero Towniin onnentunne aaltoilee lavitseni.

Ugandan maaseudulla luonto on lahella: kaikkialla on mielettoman vehreaa ja kaunista, naapureilta voi ostaa vastakeratyt tuoreet vihannekset, isosarviset lehmat tuykkivat polut ja niiden tuiman tujotuksen tahden on noyrryttava vaistamaan, naapuruston kanat ja kalkkunat pyrkivat extemporevisiiteille kotiin ja pihapiirin kirottu kukko kiljuu heratystaan parinsekunnin valein aamuyosta(osaako joku elaintieteilija kertoa, mika silla on vikana?)

Luwerossa ugandalainen kulttuuri on myos vahvemmin lasna. Valtaosa naisista pukeutuu muhkeaolkaiseen perinnemekkoon gomeshiin –kuokkimaankin mennessaan-, lugandankieliset tervehdykset lentelevat ilmassa, punahiekkainen paakatu ruuhkautuu aamuisin, ei suinkaan autoista, vaan pelloille vaeltavista kylalaisista, banaanein, perhein tai kymmenin vesikanisterein lastatuista valurautafillareista ja bodabodista - ihmisia kyyditsevista pyorista ja motskareista.

Vaikka eksoottinen kulttuuri, kiireettomyys, Basajjansolo ja luonto houkuttelevat aina lomilta kotiin, niin parasta antia Luwerossa on koti Kiwokoroadilla seka mailman parhaat naapurit. Kahdella sangylla, vaatearkulla, astia- ja ruokakarrylla, sahkolampulla seka pistorasialla varusteltu noin 12-nelioinen huone sijaitsee Mama Nifan ja Mama Adin kotien valilla. Olin onnekas ja sain nyt viisiviikkoiselle ugandaexkursiolleni siis saman ‘asunnon’, jonka jaoimme Riikan kanssa puoleksi vuodeksi- nyt Riikan sijaan kamppiksenani on ihana suomalaistytto Hanna.

Toisena seinanaapurinamme on Mama Nifa perheineen. (Taalla aidit nimetaan uudelle lapsen mukaan- aitani Hilkkaa kutsuttaisiinkin taalla Mama Inkaksi) Mama Nifa on 28-vuotias kotiaiti (vaikka han kovasti haluaisi toita), joka pitaa hyvaa huolta neljasta ihanasta lapsestaan. Mies on toissa laheisessa kylassa, jossa perheella oli oma koti. Kateellisten naapurien ja noituuksien tahden loppuperhe muutti vuokrahuoneeseen Towniin.( Taalla todella viela uskotaan monen moiseen magiaan, mm. noitiin. Heilta pyydetaan rohtoja ja loitsuja tavotteiden, kuten kauneuden ja vaurauden saaavuttamiseksi…)

Perheen vanhin tytar on aina avulias P.2-luokan alottava 7-vuotias Nifa, joka on saanut letit hiuksiinsa. Basajjansolossa ykkosluokalle siirtyva kohta 6v Hassan on vekkuli pikkupoika, jolla on miehen tanssimuuvit, lantio pyorii kuin akrobaatilla ja olat nousevat. Nyt 4-vuotias babyclassin aloittanut suloinen Aslaf on herkka pikkupoika, joka on jonkinsortin kriisissa, kun han on jouutunut luovuttamaan kuopuksenpaikkanasa kolmikuiselle Asnandille. Ihana, pullea ja uskomattoman hyvantuulinen kikkaratukkainen pikkutytto saisi kovimmankin aijan sulamaan:)…

Nelikymppinen Mama Adi ja hanen maailmaa kiertanyt miehensa Moses asuttavat perheineen toista naapurihuonettamme. Heilla on kaksi huonetta, joista toisessa on kioskikauppa ja toisessa he asuvat. Kaupasta huolimatta perhe tarvitsisi lisatienesteja ja niinpa Moses on viime viikot huidellut ympari Kampalaa toita etsimassa, pian selviaa lykastiko.

Pariskunnalla on kolme omaa lasta, 4v Adinan, 3v Gidi ja puolivuotias Melissa. Adinan on musikaalinen ekarin alottava tomera poika – han paatti valmistaa kurpitasnsimenia, ja niinpa han kerasi, liotti ja aitinsa avustuksella paitoi ne. Gidi hadin tuskin puhui mun ja Riikan saapuessa, mutta nykyaan iltaisin saan kuunnella pikkupojan kovalla aanella laulamia konserttoja. Lisaksi naapurihuoneessamme asuu 11-vuotias superuuttera ja hyvatapainen ottopoka Jingo. Naapurit elattavat ja kouluttavat hanet, mutta vastapainoksi han auttaa pyykeissa, tiskeissa, kokkauksessa ja kaupan hoidossa. (20 Isaak on lahtenyt ammattikouluun Kampalaan)

Luwero on kuin toinen Konala ja naapurit ovat minulle toinen perhe. He huolehtivat meista ja myos toistensa lapsista kuin omistaan ja nykyaan he kokkaavat kaikki ateriat yhdessa. Viime viikolla Mama Adi lahti sairaan siskonsa luokse, Moses oli toita hakemassa ja niinpa Mama Nifa huolehti kodeista, 7 muksusta ja kaupasta, wau! Naapureiden mamat myos eraana paivana olivat korjanneet minun ja Hannan pyykit narulta ja lajitelleet ne kahdeksi nyssakaksi - ihan oikein pikkareita myoten!

Mamat kokkailevat aina naapurin mzungutytoillekin. Viime vikolla riemuiten ilmoitin heille, etta olin saanut lahjaksi eraan sponsorilapsen vanhemmilta hedelmia ja kurpitsan – huomenna herkutellaan. Kun seuraavana paivana ojensin silmat saihkyen ojensin kurpitsan Mama Nifalle han hammentyi ja hiljeni hetkeksi… “ Banange Inka! This is NOT a pumpkin…. This is a WATERMELON…!” Voi sita seurannutta mieletonta naurua:D. Tanaan kurpitsan sijaan mennaan Matin ja Hannan kanssa nauttimaan rolexit - kaalilla ja tomaatilla hoystettyjen munakaslettujen ajatteleminenkin saa veden kilelle.

Viimeinen viikko Luwerossa alkoi, o-ou(:

Inka

4 comments:

  1. Mama Nifalla on nykyaan aina, siis joka paiva, paalla Riikan tanne jattamia vaatteita. Erityisesti han kayttaa mustaa mekkoa, mutta koomisinta on mun mielesta arkikayttoon paatynyt Nallepuh paituli, johon verhoutuneena mama rientaa ruokaostoksillekin:)...

    ReplyDelete
  2. hahahh! joo se diggaa niist :D
    tekis niin mieli olla siellä!!!! :((

    toivotaan parasta!!!

    ReplyDelete
  3. samat sanat ku paulal... tulee vaan entistä ikävämpi ku lukee näit sun juttui<3 ihanii on! jep, riikan vaatteet on päässy hyvään käyttöön!!!:) ne teijän naapurien lapset on kyl aivan ihania, siis onks nifan hiukset kasvanu niin paljon et saa letit??

    ReplyDelete
  4. No sellain pieni afro ja letit on kylla ihan tekotukkaa:)...

    ReplyDelete